Nu i dagarna fyller Batmanfilmen från 1989 25 år. Detta firade jag hos min vän Johannes Aggro (från första avsnittet av Hjälte Thrifts) som har en pik i sidan för just Batman. Vi såg på filmen, käkade popcorn med gräddkolor (INTE MILKDUDS!), drack Crystal Head Vodka blandat med både Fanta (som en homage till den klassiska Batmandrickan som fanns på 80- och 90-talet) och chokladmjölk (för att det är gôtt) samt att vi allmänt umgicks med varandra.

Johannes hookade mig med dessa fantastiska grejor som är direkt kopplade till den första filmen regisserad av Tim Burton, nämligen två oöppnade paket med ”BATMAN Nº1 HIT MOVIE” från Topps, ca: 1989.

IMG_0001

För att fira denna milstolpe i vårat liv så såg jag till att dokumentera denna händelse in i minsta detalj!
Den ena paketen har en Jack Nicho… Jag menar ”The Joker” tryckt på framsidan i stiligt fyrfärgstryck:

IMG_0002

Fantastisk design rakt igenom. Stilren, bra porträtt, enkelt.
Nästa design?

IMG_0003

Denna designen är inte lika klockren i mitt tycke. Batman har tryckt alldeles för mycket räkor i ansiktet och sedan insett att han är allergisk mot skaldjur, ajajaj. Hursomhelst så stämmer konturerna i ansiktet överens med Michael Keatons så likheten är väl relativt spot on.

Varje paket har en identisk baksida:

IMG_0004

Här får vi reda på vad tuggummit som medföljer innehåller och OH BOY! Dextros, glykos, gummibas, socker + tillsatser = Allt man behöver för ett gott tuggummi!
Jag hade ingen aning om att Topps produktion i Europa ägde rum i Irland under 80-talet, intressant!

Åter till ämnet. En ”plastpåse” innehåller detta:

IMG_0005

  3 st klistermärken.

  3 st samlarkort.

  1 st tuggummi.
Samlarkorten finns lokaliserade på klistermärkets baksida.

Så här såg innehållet ut i just dessa två förpackningarna:

IMG_0006 IMG_0007

Tuggummina var sedan länge uttorkade och tråkiga, men de hade inte lämnat några fläckar på korten, sjukt bra! Jag har i skrivande stund stoppat undan tuggummina i en zip-påse för att kunna ta fram och tugga dem en annan dag. Kanske. Kanske inte. Eh.
Så här ser klistermärkena ut iallafall (klicka för en större bild):

IMG_0008

Sjukt snygg typografi, vassa kanter och skarpa bilder. Topps har inte snålat till det här inte! Klistermärkena verkar vara av hög kvalité högst samlarvänliga. Vissa klistermärken är i porträttformat men merparten av de kort jag fick är i landskapsformat, så jag är nöjd. Batmanlogotypen är rätt snygg också.
På baksidan av dessa bilder finns det en baksida som är i ett lite mer matt pappmaterial och det är de som är samlarkorten (klicka, större bild):

IMG_0010

Här är 100% av korten i landskapsformat vilket gör mig lite osäker. Är alla baksidor i landskapsformat eller är jag bara lyckligt lottad? Ingen vet!

Det jag gillar med just den här typen av samlarkort är att någon eller några suttit och kommit på lite olika (spoilerfria) skämtmeningar och citat som står inprintat under bilderna! Min favoritbild och citat är lätt detta klistermärke:

IMG_0009

Boomboxen. Eldkastartändaren. Baskern. YOU LIGHT UP MY LIFE!
En klassisk liten trudelutt från Prince spelas under denna scenen. Lyssna på den!

Annonser