Först och främst så vill jag hälsa er hjärtligt välkomna tillbaka! Under sommaren har det varit en del på gång, lite spelningar, lite rus, lite kärlek och lite inköp. Nu när jag väl är tillbaka så vill jag bjuda på något lite extra, så jag satsar på att försöka introducera någon form av regelbundenhet, så jag kommer blogga i princip varje dag. Ett stort problem jag har när det gäller det är att jag inte har någon bra kamera, men brukar låna Emelie Ekvalls kamera titt som tätt.

Så! En topp 5-lista! Som titeln avslöjar så handlar det om obskyra actionfigurer, så jag kan ju lika gärna börja där. Saxat från Wiktionary:

obskyr

  1. skum, tvivelaktig, suspekt; som är okänd, och har anledning att tvivla på
  2. okänd för allmänheten; obetydlig

Sådär! Nu vet ni det!
Här under kommer jag nu lista min topp 5-lista över de mest obskyra figurerna som jag själv äger. Det är väl ganska personligt, men jag tror att ni håller med i de mesta fallen. Som vanligt går det att klicka på bilderna för en högupplöst version som heter duga!

Plats nummer 5:


© 1990 EON PROD. LTD, MAC B. INC.
MADE IN CHINA C-231, HASBRO.

Detta är Gordo Letter, från James Bond Jr., en serie som jag aldrig riktigt fastnade för. Jag har dock förberett mig i skrivande stund och kan beskriva karaktären på ett enkelt sätt. Kommer ni ihåg Sigge McQuack från Ankliv(Ducktales)? Det är Gordo.

Gordo är en rätt knepig kille, med relativt hög artikulation för tiden. Armar, huvud och ben rör sig med standardsnitt, medan överkroppen sitter på ett Action Force-liknande gummiband. Och ta en titt på den vackra hockeyfrillan! My gosh!

Herr Letter rockar en ganska charmig stil, svart t-shirt med gröna detaljer, vita svettband, rosa shorts, rosa strumpor och vita sneakers – now that’s classy.

Det är väldigt sällan jag får tag i kompletta figurer, men detta var undantaget som bekräftade regeln. Gordo packades med en riktigt skön bräda i blått. Brädan har en slags stötdämpare/kniv i orange som man kan ”krocka” in i fiender. Gordo kan ENKELT SOM EN PLÄTT stå på sin bräda pga. två riktigt bra placerade fotknoppar. Bra tänkt, Hasbro!

Den sista bilden visar här hur snyggt man kan displaya en sån här knepig figur. Han känns som ett riktigt orginal!

Inte obskyr nog? Läs vidare!

Plats nummer 4:

TM & © 1990 DC COMICS INC.
KENNER (CE-märkning på benet också, märkligt nog.)

”Batman? Obskyr? Detta är skandalöst!”
Nej. Detta är en bisarr variant av en härlig Batmanfigur. Den släpptes i samband med Batmanfilmen (1989) under namnet ”Iron Winch Batman”. Batmanfiguren är en ommålad och omstämplad variant av en figur som var tillgänglig under åttiotalet, men av nån helt sjuk och bisarr anledning så ser den precis ut som Michael Keaton (klicka på bilden för högre upplösning). Ett helt bakvänt sammanträffande som är ganska värt att berätta om.

Manteln ser liiite konstig ut i nacken, men det är okej tycker jag. Artikulationen är standard för tiden, standardsnitt i huvud, armar och ben. Ingen armbåg- eller knäartikulation.

I filmen var Batman svartklädd, men just denna figur är lite mer ”klassisk” i sina färger (läs: mer lik serietidningsversionen). Manteln är riktigt snyggt klippt och jag har av en slump råkat få tag i en ganska fin figur. Mörkblåa detaljer på en grå kroppsstrumpa ä vad Batman väljer här. Bältet är av renaste guld, Batmanlogotypen likaså. (Se bild 1 för en bättre referens).

Denna figur packades omsorgsfullt med en bisarr Batarang som man kan fästa på figurens arm. Tråkigt nog är detta det enda tillbehöret, så denna figur är baskemig också komplett. Det är väl denna som kallas för ”Iron Winch”, järnvinsch? Nåja. Det är en traditionellt ”dra-ut-en-tråd-med-ett-ankare-i-ena-ändan-och-fäst-andra-på-din-figur-och-se-honom-klättra-till-fasansfulla-höjder”-tillbehör.

Batman poserar ganska bra med sitt tillbehör, vilket är ett ganska stort plus om man vill visa upp honom för sin svärmor eller dylikt.

Inte fått nog? Pfft, kolla vidare.

Plats nummer 3:

© 91 BANDAI
MADE IN CHINA

Den här lilla söta krabaten kommer från en leksakslinje som hette ”Little Dracula”. Detta är huvudpersonen, lille Dracula. En ganska medioker tecknad serie sändes på Cartoon Network för att kunna sälja dessa leksaker. (Känns det som iallafall!)

Lille Dracula har faktiskt en jäkligt bra artikulation. Huvudet kan snurras ca: 180° pga. hans krage, men resten är bra. Armarna har standardsnitt, men han kan vrida sina händer. Benen sitter på en bollartikulation, vilket gör att de kan vridas och poseras på flera olika sätt.

Klädseln är väl relativt Transylvansk skulle jag tro, svart kavaj med fladdermusfluga på en gul skjorta, svarta byxor och lila Converse. Så såg väl alla ut i Transylvanien under början av 90-talet? Eller?

I detta fallet så är inte figuren komplett. Det enda jag har är lille Draculas hatt. Men det räckte för att kunna placera denna figur på en stabil tredjeplats. Jag kan inte ens skriva detta utan att fnissa tyst för mig själv.

Där är den. Blicken som kommer hemsöka oss alla. Jag är ganska övertygad över att detta är det sista jag kommer se innan jag sluter mina ögon för gott. Han ser skum, tvivelaktig, suspekt och tvivelaktig ut, eller hur?

Aha, du vill se tvivelaktigt? OKEJ.

Plats nummer 2:

KENNER 93 CHINA
TM & © UCS & AMBLIN

Kommer du ihåg filmen Jurassic Park från 1993? Kommer du ihåg den stiliga herren med hatt som jobbar ihop med en lika stilig kvinna utan hatt? Kommer du ihåg att de besöker en ö med levande dinosaurier? Kommer du ihåg alla häftiga scener fram tills den taniga, grönklädde killen med solglasögon gör så att säkerhetssystemet havererar så att han kan stjäla lite dinosauriespermier? Kommer du ihåg hur han hade ett stort brunt hölster med en pickadoll i? Inte?
Nej precis. Det är det som gör denna figur så obskyr. Detta, kära läsare, är Dennis Nedry. Japp. Newman. I shit you not.

AH-AH-AH, YOU DIDN'T SAY THE MAGIC WORD.

Jepp… Vi fortsätter!

Visst, figuren är väl någorlunda överviktig, men inte ens i närheten så som skådespelaren Wayne Knight hade velat bli porträtterad som. Han ser mest lömsk ut, eller? Artikulationen är densamma som vilken Star Wars-figur som helst, standardsnitt i huvud, armar och ben. Men! Armarna knäcker lite när man rör dem, och det är pga. något heeelt annat.

Som sagt, Dennis har en snyggt grön/turkos tröja med polokrage, precis som i filmen. Över denna har han ett väl synligt brunt hölster. Till detta har han svarta handskar och svarta byxor. Han hade inte ens svarta byxor i filmen. Han hade ljusbruna. Men sure, tröjan var väl typ grön/turkos. Dock var det en pikéskjorta. Jag är osäker, men jag antar att han inte hade svarta vantar heller. Rätta mig om jag har fel.

Dennis Nedry har kanske den konstigaste playfeauturen någonsin. Hans armar går att ta loss, utan problem. Min figur är alltså inte trasig. De sitter fast med en oktagonliknande plastbit som gör att armarna klickar när man rör på dem. Så, än en gång, får vi våra pengar värda, för vi minns väl alla när Dennis Nedry får sina armar avslitna i filmen? Eller? Tyvärr är inte min figur komplett, det följde med en ryggsäck med plats för en liten gummibehållare, kopplad till en pistol så att man kunde spruta vatten. I shit you fucking not. Han hade även en gasmask och en liten dinosaurie.

Dennis Nedry är arg. Det är inte jag, för jag tycker att denna figuren är rätt charmig ändå. Jag vet dessutom att leksakerna skulle vara klara och redo för skeppning långt innan filmen var klar. Det enda de visste var att Alan Grant skulle spelas av Sam Neill och att det skulle finnas en T-rex, velociraptors och nån mer dinosaurie.

Obskyrt? Upprörd?

Plats nummer 1:

© 1986
RUBY-SPEARS

Denna figur är ingen mindre än Chuck Norris själv. På riktigt. Figuren kallas för ”Chuck Norris in Kung Fu training Gi” och var en del av leksakslinjen ”Karate Kommandos”. Notera det fyndiga ”CN”-emblemet på magen. Undrar vad ”CN” kan stå för när det är Chuck Norris?

Chuck är något större än de figurer som jag hittills skrivit om. Han är ~18 cm hög, vilket möjliggör lite extra artikulation. Standardsnitt i huvudet, armar och det ena benet. Även armbågarna och det ena knät går att vrida, för ökad pose.
Chuckan rockar naket med blått, vitt och rött som den Amerikanska hjälte han är. Men jag undrar varför han har lårskydd och varför hans knäskydd sitter så långt ner. Jag skall fortsätta forska i denna figur i en hejdundrande Youtubeserie där jag intervjuar experter inom Karate och Amerikanskt mode.

Chuck kommer ursprungligen med två vapen, ett svärd och en liten vass grej man kan fästa på baksidan av hans boots, men de saknar jag tyvärr. Det han har är dock en playfeature som är helt omöjlig att fota, så jag skall försöka beskriva det:
Om man trycker ner på det högra benet så flyger kroppen framåt och det andra benet bakåt, vilket skapar en slags bakåtspark. Detta är vad paketen beskriver som ”Dragonwhip back-kick”. Jättekonstigt.

Här kan ni se figuren i sin fulla prakt, med artwork och allt. mediokert? Ja. Figuren i sig nämner inte ens att den är producerad av Kenner, konstigt.
Bilden är stulen med god avsikt från Virtual toy chest.

Så, där har ni min topp 5-lista över de mest obskyra figurerna jag har just nu. Jag kommer såklart att slänga upp fler topplistor, men det får räcka för stunden.

Jag tackar dig ödmjukast som har orkat läsa igenom all denna text. Om inte, så kanske du har kikat lite på bilderna. Hur som helst så är jag glad att vara tillbaka.

Lämna en skön kommentar så att jag får veta om jag tänkt rätt? Dela vidare till andra intresserade? Whatever, jag tycker om dig ändå!

Annonser